top of page

'Bewust Werken'

Wat is ‘Bewust Werken’?

Het gaat erom mensen bewust te maken van wat werken met het lichaam doet. ‘Bewust Werken’ is een veelomvattende term. Het gaat over bewust omgaan met lichaam en geest. Wij leren werkgevers en werknemers om hoofd en lijf met elkaar in contact te brengen om de kans op klachten voor, tijdens en na werk zo klein mogelijk te houden. Een kleine aanpassing van materiaal, houding of mindset kan al een groot positief effect op de belastbaarheid hebben. ‘Bewust Werken’ is voor iedereen, voor elke functie en op elk niveau. Voor advies over de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair of ergonomische hulpmiddelen, of het inrichten van een nieuwe werkplek, wij zorgen dat het passend is. Maar ook bij het aanbieden van een workshop om ‘Bewust Werken’ te implementeren binnen een afdeling of om een medewerker weer snel en duurzaam aan het werk te krijgen.

 

Ergonomisch werken zorgt voor meer vitaliteit op de werkvloer en daarmee voor vitale medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Met een investering in ‘Bewust Werken’ vermindert u ziekteverzuim en bespaart u uiteindelijk op ziektekosten. Een vitale werknemer is positiever, werkt efficiënter en valt minder (snel en langdurig) uit. ‘Bewust Werken’ is tweerichtingsverkeer: de tijd, waardering en energie die de investeert, zorgt voor een duidelijke toename van positivisme, waardering en toename van productiviteit van werknemers.

 

Beginnen met ‘Bewust Werken’

Vanzelfsprekend zijn er diverse manieren om een begin te maken met ‘Bewust Werken’. Een van de mogelijkheden is het nemen en juist invullen van pauze. Het bewust nemen van pauze is een bewezen manier om werknemers minder fysieke- en mentale klachten te laten ervaren: bewust nemen van pauze zorgt voor een verhoogde productiviteit en gaat niet ten koste van gestelde doelen voor een werkdag. Bij een langere pauze wordt geadviseerd van de werkplek weg te gaan, te bewegen of deze pauze eens in te vullen met een stoelmassage.

 

Onze diensten voor ergonomie, preventie en re-integratie zijn ingericht op het aanleren van een bewuste manier van werken. Heeft u interesse in deze zorg voor medewerkers, leidinggevenden en het eigen welzijn? Dan werken wij graag met uw samen om de Arbo dienstverlening meer vorm te geven.

 

‘Bewust Werken’ op organisatieniveau

Bij veel organisaties zijn er in meer of minder mate al processen die bijdragen aan een optimale werksituaties, maar geen optimaal effect hebben. Gedragsverandering en ‘Bewust Werken’ op organisatieniveau is iets waar Arbo Fysiocare veel deskundigheid in heeft.

 

Kom in actie en geef een goed voorbeeld

Werknemers bewust maken van het effect van hun werkgedrag of werkhouding is een belangrijke stap voor elke organisatie. Om een gedragsverandering teweeg te brengen is het vooral van belang om niet te veel te praten, maar actie te ondernemen. Wanneer een werknemer zelf ondervindt wat een positieve aanpak voor hem of haar doet, draagt dat bij aan het succes. Als werkgever is het van belang om het goede voorbeeld te geven. ‘Bewust Werken’ begint bij directie en leidinggevenden. Goed voorbeeld doet volgen, dus grote kans dat werknemers zich eveneens bewuster zijn van wat hun werk brengt. Gemotiveerde en positieve werknemers zijn succesvoller voor zichzelf en voor de werkgever.

 

Train de trainer: ‘Bewust Werken’

Deze training ‘Bewust Werken’ is bedoeld voor grote ondernemingen die intern een ergocoach of werk-verbetercoach in dienst hebben. Met de tips en trucs van het bewust-werken-principe maakt de expert een groot verschil binnen de organisatie. Alle (nieuwe) medewerkers die de training volgen, krijgen ook een syllabus om de informatie over ergonomie, preventie, veelgestelde vragen en veelvoorkomende klachten later nog eens te kunnen raadplegen. Hierdoor wordt ook de continuïteit in kennisoverdracht gewaarborgd. Het uiteindelijke doel is het werken aan meer vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een bijdrage leveren aan het minimaliseren van ziekteverzuim tot minder dan 5%.

Arbo Fysiocare, Bewust Werken, Ziekenhui
Kajak verpakking
bottom of page