top of page

Ergonomie

Beginnen bij de basis

​Soms beginnen klachten tijdens het werken klein. Langdurig werken met een muis wordt pijnlijk aan de pols. Langdurig werken met een beeldscherm dat niet in hoogte te verstellen is, geeft klachten aan de nek, soms zelfs met hoofdpijn. Lang staan aan verkeerd ingestelde (te hoog of te laag) werkbank geeft pijnklachten in de rug, schouders of risico op KANS (ook bekend als RSI). Lange werkdagen aan een lopende band geeft pijn aan de lage rug, voeten, enkels, knieën of andere gewrichten.

Deze klachten zijn te voorkomen met eenvoudige tips of ander en aangepast werkmateriaal (gereedschappen) en beginnende klachten kunnen verdwijnen. Het starten bij de basis is daarom heel belangrijk. Zorg voor het aanschaffen van de juiste werkmaterialen, let op ergonomische richtlijnen bij het inrichten van uw kantoor of werkruimte. Arbo Fysiocare geeft een deskundig advies over ergonomische hulpmiddelen en ergonomisch werken.

Is er een medewerker met lichamelijk klachten die advies nodig heeft? Moet er een nieuwe werkplek ingericht worden? Of staat er een verhuizing naar een nieuw kantoorpand op de planning? Dat is een goed moment om ons te benaderen. Wij denken graag mee over bewust ergonomisch werken. Ook als er al klachten zijn ontstaan, dan kunnen wij ons advies uitbrengen om erger te voorkomen. Iets wat functioneel is, kan er ook echt wel modern en mooi uitzien. Daar gaan we naar op zoek.

Stop de vicieuze cirkel

Preventie of re-integratie is niet altijd even makkelijk, want uit ervaring weten we dat deze klachten vaak van terugkerende aard zijn. De oorzaak van klachten kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Spanningen op de werkvloer (en ook in de privésfeer) zorgen voor een slechtere belasting en belastbaarheid van het lichaam. Ook een slechte werkhouding of werkplek die niet aan de eisen voldoet, kunnen voor klachten aan rug, nek of schouders zorgen.

Het wordt een vicieuze cirkel als de toenemende intensiteit van de klachten leidt tot meer spanning en vervolgens tot een verminderde mentale belastbaarheid. Een werkgever investeert in een werknemer door onder andere aandacht te hebben voor ergonomie, preventie en reïntegratie. Voorkom hoge kosten door op tijd te handelen en een werkplekonderzoek te laten uitvoeren of ergonomisch advies te omarmen.

bottom of page